De werkplek thuis: hoe werk je efficiënt vanuit huis
De werkplek thuis: hoe werk je efficiënt vanuit huis
Alhoewel thuiswerken in eerste instantie niet snel op gang kwam – in 2012 was het percentage thuiswerkers (dus mensen met een werkplek thuis) 32%, tegen 27% in 2008 – lijkt daar de laatste jaren verandering in te komen.
In 2017 werkte 37% af en toe of zelfs permanent thuis en in 2019 steeg dit naar 39%. In 2019 faciliteerde 8 op de 10 bedrijven met 10 of meer medewerkers het telewerken. Uit cijfers van Leesman blijkt dat 38% van de Nederlanders helemaal geen ervaring heeft met thuiswerken, tegenover wereldwijd 52%.
Stroomversnelling
Daarbij komt dat de huidige coronacrisis alles in een stroomversnelling zet. Ondanks dat er voorzichtig wordt nagedacht over een eventuele terugkeer naar het 1,5 meter-kantoor, werkt momenteel iedereen die thuis kan werken, al dan niet verplicht, vanuit huis. Uit onderzoek door Panelinzicht onder 1012 thuiswerkende Nederlanders blijkt dat ruim de helft (53%) het liefst pas terugkeert naar kantoor als er een vaccin beschikbaar is tegen het coronavirus. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat meer dan de helft van de ondervraagden er niet gerust op is dat hun collega’s zich aan alle coronamaatregelen zullen houden. Maar ook hygiëne en veilig kunnen reizen naar de werkplek zijn van verklaringen voor de wens om thuis te blijven werken.
Uit recent onderzoek van het Economisch Bureau van ING, gepubliceerd in september 2020, blijkt dat twee op de drie Nederlanders thuiswerken als positief ervaart.
Maar wat weten we eigenlijk over thuis werken en hoe richt we de werkplek thuis het beste in?
Op deze pagina lees je alles over de werkplek thuis, welke voor- en nadelen thuiswerken met zich mee brengt en wat de praktische gevolgen (kunnen) zijn voor werkgevers en werknemers.
Wat heb je nodig voor de werkplek thuis?
Uiteraard heb je de juiste apparatuur nodig om thuis te werken. Dit kan verschillen per functie. In de meeste gevallen zijn een laptop, een los toetsenbord en losse muis de basisbenodigdheden. Maar om een echte goede werkplek thuis in te richten is het ook aan te raden om bijvoorbeeld een goede bureaustoel en een laptopstandaard aan te schaffen. In dit artikel vind je een overzicht van benodigdheden voor jouw thuiswerkplek.
Gezond en ergonomisch thuiswerken
Naast praktische benodigdheden zijn gezondheid en ergonomie ook belangrijke aandachtspunten voor jouw werkplek thuis. Hoe zorg je ervoor dat je op een gezonde manier thuis kunt werken? Op Arbounie.nl geeft ergonoom Erwin Speklé geeft een aantal tips:
Kies de juiste positie van je beeldscherm ten opzichte van het raam (voorkom reflectie).
Zorg voor goede verlichting boven je werkplek.
Kies voor een rustige omgeving.
Schuif altijd goed aan bij je werkplek.
Werk bij voorkeur met een los toetsenbord en losse muis.
Zet je scherm op ongeveer een armlengte afstand en zorg ervoor dat je recht op je scherm kijkt.
Zorg voor variatie in je werkhouding.